Török-Bognár Reni Egy kép sokszor többet mond ezer szónál. :) Megérkezett a Weddings' Way legújabb része, ahol ezúttal az egyik legizgalmasabb témába, az esküvői fotózás világába vezetünk be Titeket.
Minden fotósnak megvan a saját stílusa és színvilága, látásmódja, amitől igazán egyedivé válik, így mindig azt javasoljuk, hogy legelsőnek érdemes ez alapján szűkíteni a lehetőségeket.
A második legfontosabb tényező maga az ember, hiszen olyan érzelmekbe engedünk bepillantást, ami sokszor még önmagunk előtt is ismeretlen. Igy mint minden szolgáltatás esetében, de különösen igaz ez az Esküvőkre, kiemelten fontos a személy, jelen esetben, aki a kamera túloldalán áll, és Veletek van a legszebb vagy előfordulhat, hogy akár a nehezebb pillanatokban is.

„Szép képeket manapság már bárki tud készíteni, így én azt tanácsolom, hogy ne csak a vizualitásra alapozzanak, hanem arra is, hogy milyen valójában az a személy, aki a képek mögött van, illetve az sem hátrány, hogy mekkora tapasztalata van az esküvőkkel az illető fényképésznek.”

Török-Bognár Reni

A fotós szakmán belül speciális terület az esküvői fotózás, miért tartod fontosnak, hogy kifejezetten esküvői fotóst kérjenek fel a Párok, miért fontos, hogy ne barát legyen?

„Alapvetően úgy gondolom, hogy minden szituációban érdekes, a legtöbb esetben talán jobb eredményt szülhet az, amikor valaki külső szemmel nézi a másikat, ám mégis ott van a történések epicentrumában. A jó esküvői fotós alapvetően egy olvasztótégely önmagában: bizalmas és talán pszichológus is egyben, aki érzékeny és észreveszi a részleteket, összpontosít és sodródik egyszerre. Egy baráttól nehezen elvárható mindez együttvéve, aki alapvetően azért van ott, amiért a násznép minden egyéb tagja: ünnepelni. Dolgoztam már én is barátok esküvőjén – bár a magam nevében tudok csak nyilatkozni – és rendkívül nehéz egyszerre hivatásos fotósként és barátként is jelen lenni és megfelelni. (Saját magamnak leginkább. :))”

Ma már egyre népszerűbb a jegyes fotózás, miért tartod fontosnak, milyen előnyökkel járhat?

„A jegyesfotózás egyik legnagyobb előnye kétségtelenül az, hogy megismeritek egymást a párral és megismeritek milyen együtt dolgozni. Ők megnyugodhatnak, hogy – jobb esetben – tudnak önmaguk lenni előtted, és hogy valóban róluk is készülhetnek olyan képek, amik alapján felkértek, amiket a referenciádban láttak. A fotós számára is ez a legnagyobb nyereség ebből: ismerősként érkezni az esküvőre. Az már csak hab a tortán, hogy a jegyesfotókat ajándékként, vagy akár dekorációként is felhasználhatja a pár később.”

Másnapi kreatív fotózás: Mit gondolsz, milyen előnyökkel, hátrányokkal járhat?

„Megosztó téma ez, talán még a fotósok körében is, nem csupán a párokéban. Kommunikáció kérdése az egész: Ha a párnak nincs igénye arra, hogy egy full sorozat készüljön kettőjükről, akkor igazán elég az esküvő napján is fél óra a fotózásra – hangsúlyozom ismét, hogy ez csak a saját meglátásom és a magam nevében beszélek –, ám ez lehetőleg a szertartás után, hogy minél felszabadultabb legyen a hangulat. Az esküvői fotózás tele van kompromisszumokkal, de a cél az, hogy a lehető legjobbat hozzam ki magamból minden esetben. A külön napos fotózás előnye egyértelműen a rendelkezésre álló idő. Amihez viszont ragaszkodom ezekben az esetekben az az, hogy a lehető legideálisabb fényviszonyok között készüljenek a fotók, illetve hogy semmiképpen ne az esküvő előtt, hanem után. Ha az esküvő előtt készülnek a képek, akkor a külön napos fotózást is túl kell óvatoskodni, hogy a nagy napra a ruha még ugyanúgy makulátlan legyen, ám egy átmulatott éjszaka után már sokkal lazábban képesek kezelni a menyasszonyok a ruha kérdést. :)”

Egyre több fotós jelenik meg a piacon egyre több „fotózási” stílusban, manapság nagyon trendi a sötétebb, barnás színvilág, amit Te is képviselsz (azonban nem mindenki tudja ezt profin biztosítani?  ): mit gondolsz, hova tart a trend, illetve mit javasolnál, hogyan tudjátok a Párokat segíteni a választás során (Olyanokra gondolunk, mint személyiség, helyszín…)?

„Szép képeket manapság már bárki tud készíteni, így én azt tanácsolom, hogy ne csak a vizualitásra alapozzanak, hanem arra is, hogy milyen valójában az a személy, aki a képek mögött van, illetve az sem hátrány, hogy mekkora tapasztalata van az esküvőkkel az illető fényképésznek. Sok helyen azt olvasni, hogy olyan fotóst ne is válassz, aki egyedül dolgozik... Én egyedül dolgozom és nem is tervezek a jövőben sem másodfotóst választani magam mellé, tehát úgy gondolom, hogy ez ne legyen kizáró ok. Az, hogy a trend hova tart, megmondani/jósolni nem tudnám. Az a generáció házasodik – vagyis én azt a szeletét látom, mert erre vagyok kihegyezve -, akik szeretnének minden téren önazonosak maradni, így magához képest mindenki szeretne természetes maradni, legyen szó természetközeli, vagy városi esküvőről. Ez a fajta mentalitás még biztos sokáig trend marad, ha lehet ezt egyáltalán trendnek nevezni. Inkább jelenség.”

Biztosan, sokszor találkozol azzal, hogy a Pár azt mondja, hogy nem szeretjük, ha fotóznak, miben tudjátok őket segíteni ebben a kérdésben?

„Állandóan! Ebben talán a személyiségemmel tudok rajtuk/nekik segíteni a legjobban. Közvetlen, kedves, barátságos embernek tartom magam, így laza hangulatban tudunk fotózni és meg tudnak feledkezni arról a párok, hogy nekik görcsösen pózba kellene vágniuk magukat. Alapvetően egy introvertált személy vagyok, mégis a fotózás az, amiben magamra találtam. Furcsa mód pont egy olyan hivatás, ahol emberekkel kell foglalkozni. Azt gondolom, hogy könnyen bevonzom a hasonló típusú, beállítottságú, értékrendű embereket, így meg is értem az aggodalmaikat és tudom kezelni azokat.”

Egyre kedveltebb a same day: elég sok nehézséggel jár ugyan, de megható és egyben vidám pillanatokat okozhat a Párnak és a vendégeknek. Te mi gondolsz róla?

„Bevallom őszintén, hogy volt 1-2 év, amikor próbálkoztam vele, de rájöttem, hogy ez nekem nem megy. Lóhalálában dobtam össze mindig vacsora alatt és mindig elkészültem vele, de azt hiszem ez nem való annyira azoknak a fotósoknak, akik egyedül dolgoznak. Csodálatos volt látni a reakciókat, de én kihúztam a szolgáltatásaim közül. Nem kell mindent a nyakunkba venni és mindent bevállalni úgy, hogy lehet már csírájában tisztában vagy vele, hogy egyedül ehhez kevés vagy. :)”

Extrém kérdésekkel találkoztatok? Ha igen, mesélnél róla?

„Az én pályafutásom alatt nem találkoztam extrém kérdésekkel, legalábbis felidézni nem tudok egyet sem. (Így valószínű tényleg nem volt ilyen.)”
Vissza
Címkék:
#Török-Bognár Reni  #esküvői fotó  #Babérliget