PartYssimo zenekar A zeneválasztás során nem túlzás mondani, minden Párnál felmerül néhány tipikus és kiemelten fontos kérdés: Zenekar vagy DJ? Esetleg mindkettő? Jellemző még a klasszikus lakodalmas zene? Mire kell figyelni egy nemzetközi esküvőn? Mennyire kell előre egyeztetni a repertoárt?  

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ, melyekről Karai Petit, a négyszeres Hungarian Wedding Award győztes zenekar, a Partyssimo zenekarvezetőjét kérdeztük.
Peti utolsó mondata mindent elárul Róluk, biztosak vagyunk benne, hogy szakmai hozzáértésük mellett gondolkodásuknak köszönhetik, hogy ilyen elismertekké váltak az Esküvők világában (is :) ).
„Esküvőkön muzsikálni, az egy szolgáltatás, mégpedig egy olyan miliőben, ahol mindig felfokozott érzelmek uralkodnak. Türelem és alázat kell hozzá, csak így lehet tiszta lelkiismerettel csinálni.”

PartYssimo zenekar
Karai Péter – Zenekarvezető

Sokak számára kérdés, hogy hogyan induljon el, zenekar vagy Dj, mindkettőnek meg van a maga szépsége. Ti mit javasolnátok, lehet, ezt a két területet „vegyíteni”?
„Kétségkívül mindkettőnek megvannak az előnyei. A Dj úgymond bármit le tud játszani, időben is többet bír, alapvetően egy fő....míg egy zenekar teljesítőképessége véges, nem is tud kapásból bármit eljátszani, csak azt, ami része a repertoárjuknak, és nagyobb a létszám (akár 8-10 fő is), nagyobb a helyigény..... Ugyanakkor az élő zene varázsa nem pótolható semmi mással. Egy zenekar képes együtt forrni a násznéppel, ami olyan pluszt ad hozzá a hangulathoz, ami megint csak nem nagyon pótolható más módon. Nálunk a szaxofonos és a gitáros srác például a szólóik egy részét a tánctér közepén játsszák el, a vendégek táncoló, ugráló gyűrűjétől körülvéve, az énekesek a koncert túlnyomó részét eleve a tánctéren töltik a vendégek között, az egész show nagyon interaktív, a közönség nem hallgatóság, hanem részévé válik a shownak.

Véleményem szerint van esküvő, ahová egy élő zenekar, és van, ahová egy Dj illik jobban. Gondoljunk csak például egy nemzetközi esküvőre, ahol speciális az egyik nyelv. Nem lesz zenekar, aki például felkészül észt vagy dán slágerekből. Míg egy Dj - némi segítséggel - ezt meg tudja oldani.

Ugyanakkor egy buliorientált pár és násznép többet fog kapni egy zenekartól, mint egy Dj-től.
Talán a legszerencsésebb kombinálni a kettőt. Mi általában a vacsora végétől muzsikálunk nagyjából kettőig, és onnan a saját Dj-nk veszi át a stafétát, de sokszor a zenekari szünetekben is ő zenél. És ha kell, leforgat olyan dalokat is, amik egy zenekar számára nem igazán kivitelezhetők, lásd pl. a különleges nyelvi kategóriákat, vagy olyan dalokat, amik túlságosan gépzenék ahhoz, hogy élő hangszerekkel jól előadhatóak legyenek.”

 
Azokon az esküvőkön, ahol részt veszünk, egyre kevésbe van jelen a hagyományos/lakodalmas zene, ahogy Ti sem ezt képviselitek. Természetesen, tudjuk, hogy van olyan része az esküvőnek, ahol ez elhagyhatatlan – pl. menyasszony /menyecske tánc -, erre az esetre Ti mit javasoltok a Pároknak?
„Igen, ez a tendencia valóban egyre jobban kitapintható. A legtöbb párunk (csak róluk tudok nyilatkozni, távol álljon tőlem, hogy általánosítsak) már csak az idősebb rokonok kedvéért igényel valamennyi mulatóst. A zenekarral mi nem játszunk ilyet egyáltalán. Ez nem valamiféle sznobság, egyszerűen azt valljuk, hogy nem tud mindenki mindent. Aki ezt állítja, az minimum túloz, de inkább füllent. Olyan ez, mint a gasztronómia világa, egy görög étteremben ne akarjak pekingi kacsát kérni, mert nem lesz az igazi. A mulatós, lakodalmas zenének is megvannak a maga hiteles előadói, és tőlük legalább olyan szörnyű egy Bruno Mars dal, mint amennyire tőlünk szörnyű lenne egy Hosszú fekete haj.

Én minden párnak azt javaslom, hogy keresse meg azt a zenekart, aki az ő (és a násznépük) ízléséhez a legközelebb áll.
Mi alapvetően modern felfogású esküvőkön játszunk, hiszen a műsorunk erre predesztinál minket. Ha mégis kell egy kis mulatós blokk, azt a Dj-nk forgatja le.”


Egyre jellemzőbbek a nemzetközi esküvők, mire érdemes odafigyelni?
„Ez egy nagyon komplex kérdés, oldalakat tudnék róla írni. A legfontosabb, hogy úgy kell alakítani a dolgokat, hogy egyik fél se érezze magát kizárva az eseményekből. Ennek leginkább - a jó szervezésen túl - egy olyan ceremóniamester a kulcsa, aki nem csak a nyelvet beszéli jól, de magát a két néplelket is jól ismeri. Még egy kultúrkörön belül is lehetnek olyan (látszólag) apróságok, ami az egyik vagy a másik fél részére sértő, kellemetlen, visszás, nem érthető....hát még különböző kultúrköröknél. Az, hogy felkészültnek kell lenni az adott szokásokból, bizonyos mértékig a zenekarra is vonatkozik, ha nem is olyan mélységig, mint a ceremóniamesterre. Az érintett pároknak én mindenképp azt javaslom, hogy keressenek olyan szervezőt és ceremóniamestert, akire igaz a leírás, és velük konzultálva alakítsák ki a programot.”

Egy nagyobb létszámú esküvő során különböző igényekkel találkozhattok. Mennyire egyeztetitek előre a repertoárt (black list-re, mint olyan) a Párral?
„Minden esetben előre tájékozódunk a pár (és a násznépük) ízléséről. Nagyon fontos a násznép is, hiszen a pár számára lesz a legkellemetlenebb, ha ők ugyan buliznának, de a vendégeik unottan ülnek az asztaloknál. Volt már nem egy olyan párunk, akiket meg kellett arról győzni, hogy ne csak a saját ízlésükből induljanak ki, még akkor sem, ha persze ez valóban "az Ő esküvőjük". Szóval az ízlésvilágukat mindig feltérképezzük, ugyanakkor a műsor mindig spontán alakul, nincs előre megírt dallista. Afelé megyünk, amire a legjobban reagál a vendégsereg. Black list-et is elfogadunk, de csak nyomós indokkal. Ez azt jelenti, hogy a "légyszi ne játsszátok el az X.Y. zenekartól a Z. dalt, mert nem szeretem" (képzeljük ide bármelyik népszerű slágert), azt nem igazán szoktuk elfogadni, mivel nagy a valószínűsége, hogy éjjel egykor a násznép teli torokból fogja ezt énekelni. Viszont természetesen maximálisan figyelembe vesszük azt a kérést, ha valamit azért ne játsszunk el, mert az rossz emlékű.”

Extrém kérdésekkel találkoztatok? Ha igen, mesélnétek róla?
„Abból indulunk ki, hogy a pár nem ért a zenéhez, nagyon ritka az, amikor igen. Ettől ők nem kevesebbek a szemünkben. Nagy valószínűséggel mi meg ahhoz nem konyítunk, amiben ők profik szakmailag. Ezért aztán nem tekintünk semmilyen kérdésre úgy, hogy az extrém lenne. De természetesen néha hosszabban el kell magyarázni, hogy pl. valami miért nem megoldható. Volt olyan, aki azt gondolta, a zenekarunk a technika megérkezésétől számítva 5 perc múlva készen áll a kezdésre, és nem értette, miért tart a beszerelés 3-4 órán át. Neki el kellett magyarázni, hogy ez hány állvány, hány mikrofon, hány kábel....hogy képet kapjon róla.
Esküvőkön muzsikálni, az egy szolgáltatás, mégpedig egy olyan miliőben, ahol mindig felfokozott érzelmek uralkodnak. Türelem és alázat kell hozzá, csak így lehet tiszta lelkiismerettel csinálni.”Fotó: Dupla Expo Wedding Photography
Fotó: Szita Márton
Fotó: Rokolya Photography
Fotó: Kondella Misi
Fotó: Kondella Misi
Fotó: Kondella Misi
Fotó: Kondella Misi
Fotó: Kondella MisiVissza
Címkék:
#Partyssimo  #partyzenekar  #esküvői zene  #Prónay-kastély  #Babérliget