Interjú - Natural Wedding Decor Az Esküvő egyik legizgalmasabb része a dekoráció megtervezése. A klasszikusabb stílustól kezdve a vintage dekoráción át, egészen az extrém megoldásokig, ma már szinte bármi megvalósítható a profi szolgáltatóknak köszönhetően. Kiemeli a helyszín szépségeit és harmóniát teremt. Tematikus és koncepcionális esküvők során különösen kulcsszerepet kap, hiszen a lehetőségek tárháza végtelen, így igazán személyessé, egyedivé varázsolhatjátok Esküvőtöket.  

A környezetvédelemre és a fenntarthatóságra nagy örömünkre már az esküvőkön is nagy hangsúlyt fektetnek, amire a dekoráció terén számos kiváló megoldással tudnak szolgálni.
Interjú sorozatunk következő részében négy számunkra különösen kedves kollégával készítettünk interjút, először Emesével, a Natural Wedding Decor tulajdonosával beszélgettünk.

Natural Wedding Decor
Gulácsi-Szakács Emese – Tulajdonos

Hogy változnak a trendek, mi várható a jövőben, mik a jellemző tematikák?
2018-ban a greenery, tavaly a szárazvirágok számítottak újdonságnak, idén viszont úgy néz ki, nem egy vizuális megjelenés lesz az új trend, hanem a fenntartható esküvők felé való törekvés (nem csak a dekorban): cél, hogy minél kevesebb hulladék termeljünk, hogy az esküvőnek a lehető legkisebb legyen az ökológiai lábnyoma. A jótékonykodás is egyre nagyobb szerepet kap az esküvőn, például az ajándékok kiváltásában, akár a pár, akár a násznép oldaláról. Várhatóan (én legalábbis alig várom, mert imádtam őket) visszajönnek az egyedi, párokból fakadó tematikus esküvők, a különleges megoldások, amiknek csak a képzelet szabhat határt.”

Jövőre az év színe a kobaltkék lesz. Mit gondoltok, ez visszaköszön az esküvői dekorációban?
Ha nem, akkor milyen színek lesznek jellemzőek?
Biztosan lesznek esküvők, ahol a kék a dekorációban is nagyobb szerepet kap, de a 2020-as dekorációk inkább eszmék köré rendeződnek majd, nem lesz igazán behatárolható egy-egy színnel.”

„Egyre közkedveltebb a természetes dekoráció - sok zöldnövény, fűszernövény használata, mezei virág, száraz virág -, hogy látjátok, ez a jövőben is teret hódít? Várható-e jellemző virágfajta?”
A fenntartható esküvőknek komoly pillére a helyi gazdaságok, termelők támogatása, és a messziről érkezett virágok kiiktatása. Nálunk idén a fűszernövények kevesebb szerepet kapnak már, de helyi „mezei virágok”, száraz virágok lesznek bőven szerencsére. Jellemző virágok időszakokra bonthatók inkább: télen örök kedvenc a hunyor, tavasszal a boglárka, illetve kora nyárig a pünkösdi rózsa, utána pedig jön a kis csoda kavalkád: minden, amit csak be lehet szerezni itthon.

Mennyire mernek a Párok merész és/vagy erős színeket használni?
A tavalyi év slágerei voltak a föld színek (okker, rozsda, zsálya), amik a szárazvirágok kitűnő kiegészítői, ezek idén is nagyon népszerűek. Ennek egyébként nagyon örülök, mert személy szerint imádom őket.  Azt gondolom, hogy nagy szerencsénk van, mert sokszor különleges virágokkal, és színekkel dolgozhatunk. Persze a púder örök kedvenc, de sokan választanak izgalmas, nem túl gyakori színeket.

Mennyire játszik szerepet nálatok a szezonalítás? Mennyire tudjátok terelni a Párokat a szezonális virágok felé?
Abszolút, szinte kizárólag szezonális virágokkal dolgozunk. A párok tökéletesen nyitottak erre, ráadásul ennek anyagi vonzata is van: ha a világ másik feléről kellene beszerezni valamilyen virágot, az a többszöröse lenne a megfelelő időszakban itthon termelt virág árának.”

Mi volt számodra a legemlékezetesebb kérés a Párok részéről?
Tavaly voltak zero waste esküvőink, és vannak párok, akik kifejezetten kérik ezt tőlünk. Nem sokban különbözik ez a többi dekorációnktól, de vannak dolgok, ami a párok részéről is lemondással jár: például egyáltalán nem veszünk olyan dolgokat, amit csak csomagolással tudunk beszerezni.

Mi a különbség a dekoratőr és a virágkötő között?
Dekoratőrként az egész esküvő arculatáért felelősek vagyunk: a meghívótól a gyertyatartókon át a torta arculatba illesztéséig. Olyan különleges helyzetben vagyok, hogy sikerült kialakítani egy olyan csapatot, ahol a megnövekedett esküvők száma mellett továbbra is részt tudok venni minden folyamatban: én festem vagy rajzolom a grafikákat, beszélgetek a párokkal, válogatom a virágokat és tologatom a vázákat az esküvő napján”.

Miért bízzuk a dekorációt egy profi szolgáltatóra?
Én tényleg támogatom a DIY dekorokat, nekünk is az volt, de ahhoz, hogy az esküvő is boldogságban, feszültségek nélkül teljen, nagyon sok dolognak rendelkezésre kell állnia. Először is rengeteg időnek: sokan nem mérik fel, hogy mennyi időt is igényel pl. 100 db köszönőajándék elkészítése, az előkészületek nehezen végezhetőek el munka mellett, sok éjszakázással, és feláldozott hétvégével jár. Mindenkit óva intenék attól, hogy az esküvő napján dekoráljanak. Ez is több idő, mint amire számít az ember, és nem biztos, hogy minden barát és rokon szeretne úgy nekimenni az esküvőnek, hogy nem aludt előtte, és épp csak lezuhanyozni volt ideje. Sok helyszínen meg lehet oldani előző nap is a dekorálást, ez egy fontos pillére szerintem a kiegyensúlyozott esküvő napnak. A harmadik pedig a bontás. Jó ötletnek tűnhet a buli végén befogni az utolsó öt embert, hogy segítsenek összepakolni, de amikor vendégek nagy része elmegy, és leül a hangulat, olyan ólmos fáradság tör rá az emberre, hogy biztosan nem szép emlék marad a bontásról 3 részeg baráttal. :) Tehát az emberi oldalról nézve, mindenképpen mérlegelni kell, hogy ki szeretné magára és a számára legkedvesebb emberekre rakni ezt a terhet.

A másik szempont viszont a megjelenés. Nem mondom, hogy nincsenek tehetséges menyasszonyok, és szerintem van hozzáadott értéke a saját kezük által elkészített dolgoknak, de az esetek túlnyomó többségében nem olyan lesz, mint amit egy profi szolgáltató elkészített volna. Lehet, hogy ezt sokan nem látják, ezt is mérlegelni kell, hogy kinek mi a fontos.

Végezetül pedig mindig vannak kisebb-nagyobb váratlan események, megoldandó dolgok: eltűnt a létra, elromlott a konnektor, az esőben elázott valami, ráborult egy váza az ültetőkártyákra, stb.. Ezeket az esküvő előtt magánemberként nehéz és feszültséges megoldani, míg, aki óriási tapasztalattal rendelkezik, azonnal tudja rá a megoldást, valószínűleg fel is van készülve ezekre, de ha mégis feszültség van belőle, akkor sincs gond, mert a munka végeztével hazamegy, és nem kell két óra múlva az oltárhoz állnia. :)Fotó: Török-Bognár Reni
Fotó: Török-Bognár Reni
Fotó: Wertán Botond
Fotó: Bowtie Weddings
Fotó: Bowtie Weddings
Fotó: Bowtie Weddings
Fotó: Bowtie Weddings
Fotó: Just Stay Natural
Fotó: Just Stay Natural
Fotó: Bowtie Weddings
Fotó: Just Stay Natural
 


Vissza