Interjú -  Angyalok Műhelye Az Esküvő egyik legizgalmasabb része a dekoráció megtervezése. A klasszikusabb stílustól kezd-ve a vintage dekoráción át, egészen az extrém megoldásokig, ma már szinte bármi megvalósít-ható a profi szolgáltatóknak köszönhetően. Kiemeli a helyszín szépségeit és harmóniát teremt. Tematikus és koncepcionális esküvők során különösen kulcsszerepet kap, hiszen a lehetőségek tárháza végtelen, így igazán személyessé, egyedivé varázsolhatjátok Esküvőtöket.  

Manapság már nincs olyan téma vagy elképzelés, ami ne lenne megvalósítható, legyen szó me-rész színösszeállításokról vagy egyedi kívánságokról. Weddings’ Way sorozatunk keretében Marcsival beszélgettünk, aki mindenben és mindenhol képes megtalálni a szépet (még egy kidőlt fa kérgét is be tudja építeni a dekorációba… :) ), és fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy tökéletes végeredmény születhessen.

Angyalok Műhelye
Marton Mária - Tulajdonos

Hogyan változnak a trendek, mi várható a jövőben, mik a jellemző tematikák?
A tematikák és a trendek változását nem lehet évről évre lebontani, hiszen vannak olyan tematikák, amik évekre bekúsznak az esküvőkbe és vannak, olyanok is amik, csak éppen fellángolás szerűen jelennek meg a hazai piacon.
A trendek alakulását leginkább a Pinterest nevű oldalon tudjuk, nyomon követni. De próbáljuk meg szavakban is leírni mire is számíthatunk. Mivel a környezet védelem és a fenntarthatóság kérdése, mára globális méreteket öltött, így elkerülhetetlen, hogy az esküvők világában ne jelenjen meg. Egyre több pár törekedik a környezettudatosan megszervezett esküvőkhöz. A dekoráció esetében nagyon fontos az újrahasznosított dolgok beépítése, élő cserepes növények használata, amik a későbbiekben kiültethetők, tovább adhatók. Ami évek óta erősen jelen van a greenery stílus, amikor szinte az egész esküvő csak zöld növényekkel van dekorálva. A geometria elemek megjelenése egyre erőteljesebben figyelhető meg már kishazánkban is. Ami az idei évben erősödő tendenciát fog mutatni, az a pampafűvek használata. A tapasztalatom, pedig az mutatja, hogy mindenki a maga világát szeretné megmutatni a világfelé, és ez nem minden esetben jelenti a trendek követését. Minden esküvő más és más, hiszen mi sem vagyunk egyformák.


Jövőre az év színe a kobaltkék lesz. Mit gondolsz, ez visszaköszön az esküvői dekorációban? Ha nem akkor milyen színek lesznek a jellemzőek?
A színek. A Pantone minden évben kiadja az éppen aktuális szín trendet, ami 2020-ban a Classic Blue. Igazából a kék színt, mind a dekorban és mind a virágokban meg tudjuk jeleníteni, itt megint csak a fantázia szab határokat és az anyagi korlátjaink. Ezen kívül pluszban a következő színek, amik fontos szerepet kapnak a világban. Ha trendi szeretnél lenni, akkor ezekből a színekből válogass, ha pedig a saját elképzelésed szeretnéd megvalósítani, akkor légy hű önmagadhoz. A tárház olyan széles palettáján tudunk válogatni, hogy én azt mondom, megéri tájékozódni, szörfölni a világhálón.”

Egyre közkedveltebb a természetes dekoráció- sok zöldnövény, fűszernövény használata, mezei virág, szárazvirág-, hogy látod, ez a jövően is teret hódít? Várható-e jellemző virágfajta?
Ahogy már írtam, nagyon sokféle irányzat van jelen. Mivel egyre többen a természet közelében szeretnék a Nagy Napjukat megtartani, így rengeteg külső helyszínen tartanak esküvőket. Bevállalva akár az időjárás kiszámíthatatlanságát is. Így ez magával vonzza azt is, hogy a dekorációban is ezek az elemek jelennek meg. Figyelembe kell venni a helyszín adottságait, a pár kívánságait. A tavalyi évben már elkezdődött, de az idei évben a szárazvirágok használata egyre gyakoribb lesz, keverve természetesen az élő virágokkal.

Mennyire mernek a Párok merész és /vagy erős színeket használni?
Jellemző még mindig a pasztellszínek használata. Valamiért a párok ehhez előszeretettel ragaszkodna. Elvétve természetesen vannak párok, akik, merészebbek és mernek erőteljesebb színekhez is hozzányúlni. Aminek én nagyon-nagyon szoktam örülni.

Mennyire játszik szerepet nálad a szezonalítás? Mennyire tudod terelni a Párokat a szezonális virágok felé?
A párok a legtöbb esetben egy adott elképzeléssel érkeznek. Az esetek többségében nincsen probléma a virágok beszerzésével, hiszen a termelési időket eléggé kitolták a termelők. De azt figyelembe kell venni, hogy mindig a szezonális virágokat sokkal kedvezőbben lehet beszerezni, így érdemesebb az akkor virágzó virágokkal dolgozni.”

Extra kérések?
Ha visszatekintek nem nagyon emlékszem ilyen extra nehéz esetre :D , vagy ha volt is a megoldottság feledés homályába merült.”

Mi a különbség a dekoratőr és a virágkötők között?
A virágkötők általában virágboltokban dolgoznak és alkotnak szebbnél szebb virág kompozíciókat. Mi dekoratőrök, nemcsak virágokkal dolgozunk. Különböző dekorációs elemek, mint fényfűzér, boldogságkapu, állványok, kellékek harmonizálásával hozunk létre egy olyan teret, amiben reméljük, a lehető legjobban érzi magát az ifjú pár. A dekoratőrök között is vannak különböző területek. Vannak, akik anyagdekorációra vannak specializálódva, valakik a papírdekorra, szóval minden esetben le kell tisztázni, hogy kinek mik a határai.”

Miért bízzuk a dekorációt egy profi szolgáltatóra?
Minden esetben azért, mert a nagy napod ne arról szóljon, hogy kapkodj és idegeskedj. Régebben még engedtem, hogy a családtagok segítsenek a dekor elhelyezésben. Arra sem lehet alapozni, nemhogy arra, hogy magatok készítitek el. Természetesen vannak kivételek. De ahhoz idő kell, jó, ha már előtte egész nap a helyszínen vagytok és legyen segítség. Ellenkező esetben, lemarad, elfelejtettem, hogy is kell, és óriási káoszok szoktak ebből kialakulni. Szóval, ne hagyd a véletlenre, és fogadj szakembert. Nagyon sok esküvőn vagyunk túl és el kell mondanom, hogy értjük a dolgunkat.


Fotó: Grazmel -photography
Fotó: Grazmel -photography
Fotó: 2Lenses
Fotó: 2Lenses
Fotó: Lengyel Tamás
Fotó: Lengyel Tamás


Vissza